A 24 éves Cianna Gonzalez is pontosan ezt élte át, mikor az úgynevezett Ferguson-reflexnek köszönhetően kisbabája mindössze 40 másodperc alatt jött világra. Meglepetés és „kirobbanó” szülésélmény a kórházban
A 38. hétben lévő Cianna a 3 órás vajúdás során úgy gondolta, csak Braxton-Hicks-féle (jósló)fájásai vannak, de a kórház javaslatára bement a szülészetre, ahol kiderült, hogy beindult a szülés. Cianna a szülőmedencében szerette volna megszülni kisfiát, ám ott rögtön észlelte, hogy a baba szinte kontrollálatlan gyorsasággal ereszkedik lefelé. Szeretett volna kiszállni a kádból, de már csak arra volt ideje, hogy elkiáltsa magát: „Jön a baba!” A kisbaba a bába figyelmének köszönhetően végül szerencsésen és biztonságosan megszületett.
„Nyomnom sem kellett, szinte magától született meg. Fogalmam sem volt arról, hogy a babám vagy én képesek vagyunk ehhez hasonlóra. Egy pillanatra megijedtem, hogy vajon ki tudja elkapni a babát? De minden nagyon gyors és magától értetődő volt.” – emlékszik vissza a történtekre a fiatal nő. Igen ritka jelenség
A Ferguson-reflex, mely a szervezet magzati kilökődési reflexe, és melynek hatására a nők perceken belül szülik meg gyermeküket, egyáltalán nem gyakori, ám akadnak rá példák. Egy nő nemrégiben a TikTokon osztotta meg rendkívül gyors szülésélményét, melynek során gyakorlatilag a szülőszobára menet, mindössze 4 perc alatt született meg a babája.
A magzati kilökődés az állatvilágban természetes folyamat, ha adottak a körülmények a háborítatlan és biztonságos szüléshez. Hasonló feltételek fennálásakor nálunk, embereknél is létező folyamat.
A nők vajúdásának átmeneti szakaszában az adrenalin és a noradrenalin stresszhormonok szintje hirtelen megugrik, és a méhnyak teljes mértékben kitágul. Az összehúzódások felerősödnek, a méhnyakra nehezedő nyomás és a medenceidegek stimulációja az oxitocinszintet is nagy mértékben megemelik. A rendkívül erős összehúzódásokból 2-3 is elég ahhoz, hogy a baba világra jöjjön.
Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen gyors szülés során hogyan lehet kitolni a babát szakadások, sérülések nélkül? A vízben szülés, illetve a gátmasszázs ideálisan készíti fel a gáti részt a sérülésektől mentes folyamatra. A békés lelkiállapot elősegítheti
A szülő nő számára a vajúdási és kitolási szakaszban egyaránt alapvető fontosságú volna a nyugodt jelenlét, a türelmes és csendes támogatás, és a minél kevesebb vizsgálódás.
Manapság a kórházi rutineljárások, a zavaró tényezők (zajok, fények, utasítások, sürgetés), valamint az anya félelme, biztonságérzetének hiánya akadályozzák a Ferguson-reflex beindulását, a zavartalan, spontán szülési folyamatot.
Ciannának van már egy gyermeke, akivel ugyan nem volt ilyen tapasztalata, de szép szülésélményben volt része, ennek köszönhetően mostani szülése során is képes volt teljes mértékben ellazulni. Ez a belső nyugalom elősegíthette Ciannánál a Ferguson-reflex beindulását, és ezzel a rekordgyorsaságú születést. A szülésre felkészülés során mindenképpen érdemes szülésznőnkkel, dúlánkkal átbeszélni a háborítatlan szülést támogató módszereket és tényezőket.
 
Forrás: nlc.hu, metro.co.uk
 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük