Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos cukros vízben felfuttatjuk. A lisztekhez hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a korpát és a tojást, majd összegyúrjuk, és szobahőmérsékleten fél óráig kelni hagyjuk. A medvehagymát apróra daraboljuk, majd hozzáadjuk a megkelt pogácsatésztához és újra átgyúrjuk. Pogácsaszaggatóval korongokat formálunk és megkenjük tojással a tetejüket, majd egy 170-180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.     
Energia Fehérje Szénhidrát Zsír Élelmi rost Nátrium
180 kcal 6 g 26 g 5 g 2 g 125 mg
 
Dietetikus véleménye A rostok megkönnyítik az emésztési folyamatokat, és számos jótékony hatással bírnak a szervezetünkre, így ajánlott a rosttartalom fokozása, hiszen az átlagos magyar lakosság a nemzetközi ajánláshoz képest kevesebb rosttartalmat fogyaszt. Vannak élelmiszerek, amelyeknek növelhetjük a rosttartalmát anélkül, hogy ízbeli, állagbeli jelentős változás történne. Az egyik ilyen ételcsoport a sós, kelt tészták, amelyek készítésénél használhatunk csírákat vagy korpákat. Ezeknek magas a rosttartalmuk, és nem rendelkeznek karakteres ízvilággal – szinte észrevétlenül vannak jelen az ételben. Azt azonban jó ha tudjuk, hogy a korpadarabok a sülés után is látszani fognak a pogácsában, így akik a hófehér pogácsához vannak szokva, azok számára okozhat meglepetést.

A medvehagymával feldobhatunk bármilyen pogácsa receptet, így egy klasszikus korpás pogácsát is. A  kora tavaszi időszakban érhető el frissen. A hagymát kiválthatjuk spenóttal, amit frissen zúzott fokhagymával tehetünk még különlegesebbé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük