Télen az ember nem dúskálhat az idénygyümölcsökben, mint tavasztól őszig, ám az alma minden évszakban jó választás, ha egy kis gyümölcsre fáj a fogunk, főleg, ha almás pitét sütünk belőle!

Minden nap egy alma az orvost távol tartja – de az almát nem csak nyersen lehet falatozni, hanem mindenféle finomságot is készíthetünk belőle. Főzhetünk almakompótot, gyümölcslevesbe apríthatjuk, hús mellé tepsiben sütve különleges almaköretet készíthetünk – na, és persze az elmaradhatatlan almás pite.


Fotó: Szülők Lapja

Szerintünk a jó almás pitének két ismérve van: hogy omlós, puha a tésztája és hogy jó vastag benne az almás-fahéjas töltelék. Mutatjuk is tuti almás pite receptet, amihez ráadásul még mérleget sem kell használnod, minden hozzávalót kanállal kimérhetsz.
 

Puha, omlós almás pite recept


Puha almás pite hozzávalók:
– 2 tojás
– 9 evőkanál cukor
– 9 evőkanál olaj
– 9 evőkanál tej
– 12 evőkanál liszt
– 1 tasak sütőpor

A töltelékhez:
– fél kiló alma
– 3 evőkanál cukor
– 1 teáskanál őrölt fahéj



Puha almás pite elkészítése:
– A sütőt 180 fokra előmelegítjük
– A lisztet és a sütőport összekeverjük
– Egy másik tálkában a cukrot a tojásokkal összekeverjük, míg homogén massza nem lesz, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet, és ezeket is belekeverjük
– Ezután hozzáadjuk a masszához a sütőporral elkevert lisztet, így egy híg, palacsintatészta-szerű tésztát kapunk
– A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben 10 percen át sütjük
– Az almákat közben lereszeljük és kinyomkodjuk a levüket, a cukrot és a fahéjt hozzákeverjük
– A tésztát kivesszük a sütőből, rásimítjuk az almás réteget, majd a maradék tésztát a tetejére öntjük
– 180 fokos sütőben nagyjából 35 perc alatt készre sütjük

Miután kihűlt szeleteljük, porcukorral megszórva vagy vaníliafagylalttal tálaljuk.

Fotók: Szülők Lapja, Pixabay, Freepik

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük