A muffin igazi jolly joker a sütik között, hiszen nem csak egyszerű süti, de a kis papírformákban még ízlésesen is tálalható és könnyen pakolható finomság.

Hirtelen vendégek? Kellene valami süti, amit a gyerek be tud vinni az oviba, suliba? Piknikezéshez, kiránduláshoz jól jönne valami desszert? Esetleg te ennél valami finomat a délutáni kávéhoz? Minderre megoldást nyújt a muffin, ami egyszerűen elkészíthető, megvan 30-35 perc alatt, ráadásul kedvedre variálhatod. Mi most egy kezdőknek is könnyen követhető receptet hoztunk, és mutatunk néhány ízvariációt is.
 

Muffin recept – Egy tepsi/12 db muffinhoz

Muffin alaprecept – hozzávalók:
– 2 bögre liszt
– fél csomag sütőpor
– fél bögre cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 2 db tojás
– kb. fél bögre olaj
– kb. fél bögre tej vagy növényi tej (amennyit felvesz a tészta, hogy sűrű palacsintatészta-állagú legyen)

Muffin alaprecept és 5 ízvariáció: Nem kell mérleg, mérd ki bögrével a hozzávalókat - Elkészülhetsz fél óra alatt
Fotó: Rawpixel

Muffin elkészítése:
– Vegyél elő 2 tálat, amiben kikevered az alapanyagokat
– Egyik tálban keverd össze fakanállal a lisztet + sütőport
– Másik tálban keverd össze a cukrot, a két tojást, vaníliás cukrot, étolajat – célszerű fakanál helyett kézi habverővel vagy spirálos habverővel végezni a műveletet, de a lényeg, hogy minden elkeveredjen (a tojásokat nem kell szétválasztani, habbá verni!)
– Keverd össze egy fakanállal a kettőt, azaz "szárazat" és a "nedveset", és adj hozzá annyi tejet, amennyit felvesz – ez azt jelenti, hogy sűrű palacsintatészta-állagú kell, hogy legyen, mert így fogod tudni beleönteni a muffinformába
– Melegítsd elő a sütőt 180 fokra
– Töltsd a masszát a muffinformákba, de csak körülbelül a kétharmadáig, mert a sütőpornak köszönhetően majd szépen megemelkedik a tészta
– Told a meleg sütőbe és süsd kb. 25-27 percig – tűpróbával ellenőrizheted, hogy kész-e (ha beletolsz a süti közepébe egy kést, villát, bármit, és nem ragad rá a massza, akkor eleget sült)

Muffin alaprecept és 5 ízvariáció: Nem kell mérleg, mérd ki bögrével a hozzávalókat - Elkészülhetsz fél óra alatt
Fotó: Szülők Lapja

Muffin variációk:
Az alaptészta egy szolidan vaníliás muffin lesz, amit gyümölcslekvárral vagy akár fagyival is fogyaszthatsz. Természetesen az alapot sütés előtt már úgy variálod, ahogy akarod:
Csokis muffin: Kavarj az alaptésztába egy-két evőkanál cukrozatlan kakaóport, esetleg tördelj bele olyan csokit, amit már úgysem ennél meg
Kókuszos muffin: Kavarj az alaptésztába két evőkanál kókuszreszeléket
Mazsolás muffin: Kavarj az alaptésztába egy-két evőkanál mazsolát
Mákos muffin: Kavarj az alaptésztába egy evőkanál darált mákot
Diós muffin: Kavarj az alaptésztába egy evőkanál darált diót vagy egy marék tört diót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük