Tejbegríz? Finom! Túrógombóc? Az is finom! És a kettő keveréke? Hát, az már duplán finom, ráadásul fehérjedús és tápláló étel, akár egy leves mellé második fogásnak, vagy vacsorára.
Egy kedves olvasónktól kaptuk a tejbegrízes túrógombóc receptjét, aki elmondta, több alkalommal is túlméretezte a tejbegríz-adagot, és addig tanakodott, hogy mit kezdjen a maradék tejbegrízzel, míg túrógombóccá varázsolta. Mutatjuk, hogyan készítsd el, fél óra alatt megvan.
Tejbegrízes túrógombóc recept
Tejbegrízes túrógombóc hozzávalók:
– 500 ml tej
– 120 g búzadara
– csipetnyi só
– 5 evőkanál cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– citrom reszelt héja
– 500 g tehéntúró
– tejföl
– porcukor
– zsemlemorzsa
– napraforgóolaj

Tejbegrízes túrógombóc elkészítése:
– Szokásos tejbegrízt főzünk, de teszünk bele egy citrom reszelt héját (aki nem szereti, elhagyhatja) – ha lágyabb túrógombócot szeretnél, akkor a tejbegrízt is érdemes lágyabbra főzni, de azért ne folyjon, mert akkor nem áll össze a gombóc-forma
– Ha kihűlt, összekeverjük a túróval
– Kis gombócokat formálunk belőle
– A zsemlemorzsát a zsiradékon megpirítjuk, a gombócokat meghempergetjük benne (a gombócot nem kell megfőzni, mint a hagyományos túrógombócnál)
Tálaláskor a prézlis gombócokat tejföllel és porcukorral díszítjük, de akár lekvárt vagy gyümölcsöntetet is kínálhatsz mellé.
Pro tipp 1 – Ha elfogyott otthon a túró:
Kész a tejbegríz, de nincs otthon túró? Ne ess kétségbe, egyszerűen ugyanúgy várd meg, míg kihűl és összeáll a tejbegríz, aztán formálj belőle gombócokat és hempergesd meg a megpirított zsemlemorzsában, majd tálald gyümölcslekvárral.
Pro tipp 2 – Ha tejérzékeny van a családban:
Tejérzékenyeknek sem kell lemondaniuk tejbegrízes túrógombócról – a tejbegrízben megadott tejmennyiséget növényi tejjel lehet helyettesíteni, különösen illik hozzá a kicsit édeskés rizstej, vagy az enyhén kókuszízű kókusztej.
A túró helyettesítésére pedig különféle vegán túrók közül válogathatsz a boltok polcain, ezek szintén nem tartalmaznak állati tejet.
Kezdőkép: Pixabay