Hogyan tehetjük egészségesebbé?
Otthon válasszunk teljes kiőrlésű zsemlét, kiflit, zsírszegény húsrészből készített húspogácsát, grillezett vagy sütőzacskóban sült húst, sok-sok friss zöldséget, kalciumban gazdag sajtot. Ezekkel az alapanyagokkal finom, egészséges, fontos tápanyagokban, rostban, vitaminban gazdag finomságokat készíthetünk.
HÁZI HAMBURGER
Zsemléhez
1 pohár tej
1 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
30 dkg finomliszt
20 dkg Graham liszt
2 teáskanál só
2 ek. olaj
1 doboz natúr joghurt
1 tojás a kenéshez
szezámmag
Húspogácsához
50 dkg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
jódozott só
bors
1 db tojás
1 evőkanál búzakorpa
Zöldségek
Paradicsom
Lilahagyma
Káposzta
Uborka
Elkészítése
Először elkészítjük a zsemléket. A tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, majd az elmorzsolt élesztőt. Meleg helyen 10-15 percig állni hagyjuk. A lisztet egy mély tálba szórjuk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, a joghurtot, olajat és végül a sót. Kézi habverő dagasztó karjával összedolgozzuk a masszát, majd konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük. Mikor megkelt, zsemle formájú gombócokat formázunk belőle. Sütőpapírral letakart sütőlapra helyezzük a zsemléket, megkenjük felvert tojással, bőségesen megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Amíg a zsemletészta kel, elkészítjük a húspogácsát. A darált húst összekeverjük a nagyon apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az egész tojást és a búzakorpát, majd alaposan összedolgozzuk a masszát. Vizes kézzel húspogácsát formázunk belőle, majd nagyon kevés olajjal megkent serpenyőben kisütjük a pogácsákat.
Amikor kihűlt a zsemle, kettévágjuk, megtöltjük a felszelelt zöldségekkel, húspogácsával. Adhatunk hozzá kevés jó minőségű mustárt és ketchupot.
Dietetikus véleménye
Hamburgert otthon elkészíteni kissé időigényes, de megéri a fáradtságot. A zsemléhez rostban gazdag Graham lisztet használunk. A húspogácsához zsírban szegény húsrészt, sertéscombot használunk, fűszerezése enyhe, kevés só felhasználásával készül. A hozzáadott búzakorpa jól „eltűnik” a pogácsában, mégis növeli a hamburger rosttartalmát. A sok friss zöldség vitaminban gazdaggá teszi az éltelt.
HASÁBBURGONYA
burgonya
jódozott só
Elkészítése
A burgonyát meghámozzuk, hasáb alakúra vágjuk. Tepsiben, sütőben, olaj hozzáadása nélkül ropogósra sütjük. Csak tálaláskor sózzuk a kész burgonyát.
Dietetikus véleménye
A hagyományos hasábburgonya bő olajban kisütve készül. Az otthon elkészített változatban nem adunk hozzá olajat, sütőben sütjük ropogósra, ezáltal csökken energiatartalma.
Fotó: Freepik